29 september is het Dress Red Day en vragen we samen met de Hartstichting aandacht voor het vrouwenhart en de verschillen tussen man en vrouw.

 

 

In het filmpje vertelt Patricia Vlasman, patiënt van fysioloog Jolanda van der Velden, over haar erfelijke hartziekte. Zij heeft hypertrophische cardiomyopathie waardoor een deel van de hartspier verdikt. In het filmpje is ze verrast te horen van Jolanda van der Velden dat mannen- en vrouwenharten anders zijn. Moet de behandeling dan ook anders? Bekijk het filmpje!

Aref Najafi deed net als Louise Nijenkamp onderzoek naar de erfelijke hartziekte hypertrophische cardiomyopathie en zegt:

‘Ik vind dat onderzoek naar hart- en vaatziekten meer gericht moet zijn op vrouwen. In Nederland sterven dagelijks 106 mensen aan deze ziekten, van wie er ongeveer 56 vrouw zijn. De meerderheid dus. Toch wordt bij onderzoek naar ziekteverloop en geneesmiddelen nog te vaak alleen gekeken naar het mannelijk lichaam. Om meer aandacht voor de vrouw te vragen roep ik daarom iedereen op om zaterdag 29 september, tijdens Dress Red Day, wat roods aan te trekken.” Hij promoveert op 8 november.

Winactie
Wie draag jij een warm hart toe? Op onze facebook is een winactie voor een speciale rode Fitbit Versa: een smartwatch met o.a. een hartslagmeter.

Bron: VUmc Intranet